Szalagos farsangi fánk recept

948

 

Hozzávalók:

 • 500g búzaliszt
 • 220 ml tej
 • 40g élesztő
 • 50g porcukor
 • 60g vaj
 • 5 db tojássárgája
 • 1 csipet só
[thb_image image=”1561″ img_size=”large”]

Elkészítés:

 1. Keverd össze a langyos tejet a porcukorral és futtasd fel benne az élesztőt.
 2. Öntsd a lisztet egy edénybe, majd öntsd rá az élesztős tejet, a puha vajat és a tojások sárgáját. Keverd össze a tésztát egy fakanállal, majd gyúrd simára az asztalon.
 3. A simára gyúrt tésztát tedd vissza a tálba, takard le és meleg helyen keleszd a duplájára. (Minimum 30 perc!)
 4. Ha megkelt a tészta, vékony liszten nyújtsd ki. Ezt követően hajtsd félbe és nyújtsd nagyjából másfél ujjnyi vastagságúra (1,5-2 cm). Kiszúróval (vagy akár egy szélesebb szájú pohárral) szaggasd ki a fánkokat.
 5. A fánkok közepét vékonyítsd el az ujjaddal, formálj lyukat a közepükbe. Lyukkal lefelé helyezd el őket az asztalon, majd takard le őket egy konyharuhával. Ezután pihentesd a fánkokat még 25 percig.
 6. Miután szépen megkeltek a fánkok, kis adagokban süsd ki őket, nem túl forró olajban. Ha az olaj túl forró, akkor a fánkok nagyon sötétek lesznek és a szalag sem tud szépen megformálódni rajtuk. Annyi olajban süsd őket, hogy a fánkok lebegjenek az olaj tetején, ne érjenek a sütő aljára.
 7. A sütésnél továbbá ügyelj arra, hogy először a fánkok lyukas oldala legyen alul, így süsd őket 1 percig, fedő alatt. Ezt követően fordítsd meg a fánkokat és süsd őket további 1-2 percig, immáron fedő nélkül. (Ettől lesz fantasztikusan szép a szalag!)
 8. Az elkészült fánkokat helyezd szalvétával fedett tálra, hogy kellően lecsöpöghessen róluk az olaj.
 9. Ízesítsd a gyönyörű fánkokat kedved szerint porcukorral, fahéjjal, vagy lekvárral.
 10. Jó étvágyat!