Rétegzős papírmasé technika és inspirációk

5301

papírmasé technika

A papírmasé egy rendkívül szuper, fantasztikusan sokrétűen felhasználható kreatív technika. Könnyedén készíthetsz vele virágtartókat, tárolókat, farsangi álarcot és különböző dekorációkat is. Egyedül a képzeleted szabhat határt az alkotásnak.

A papírmasé készítés alapjai rendkívül egyszerűek, így különböző tároló dobozokat, edényeket, álarcokat akár gyerekekkel együtt és készíthetünk a technika felhasználásával. Az alapanyagok tekintetében is egy kiemelkedő technikáról beszélhetünk, hiszen nem kellenek hozzá drága, nehezen beszerezhető holmik, hanem a háztartásban előforduló leghétköznapibb alapanyagokból alkothatunk szuper tárgyakat. Papír, víz, liszt, olló ugye van otthon most is? Ha igen, akkor akár már hozzá is láthatsz az alkotáshoz!

 

A papírmasé technikát háromféle módon lehet elkészíteni.

  1. Papírpép
  2. Papírmasé por (boltból)
  3. Rétegezős technika

Rétegezős papírmasé technika

Mire lesz szükséged hozzá?

  1. Papírra. A papírmaséhoz tökéletes alapanyagul szolgálnak a postaládába bedobált reklámanyagok, reklámújságok. Ezek közül is a legjobbak a matt felületűek, melyek jobban magukba tudják szívni a nedvességet.
  2. Ragasztóra. Ez lehet akár tapétaragasztó is, de házilag is elkészítheted az úgynevezett csirizt. Ehhez nem kell más, mint 2 dl víz és 3 púpozott evőkanálnyi liszt. Másfél deci vizet önts lábasba és tedd fel melegedni, a maradék fél dl-ben keverd csomómentesre a 3 púpozott evőkanálnyi lisztet. Majd ezt öntsd hozzá a melegedő vízhez és addig kevergesd, főzd míg be nem sűrűsödik és sima nem lesz az elegy. (Vigyázz, ne főzd túl, különben darabos lesz.)
  3. Egy tál vízre.
  4. Zsíros krémre, testápolóra, vagy zsírra.
  5. Valamilyen formára, aminek a domborulatait szeretnéd ha a papírmaséd felvenné. Lehet ez egy kerámia tál, bögre, váza, egy álarc, egy arc, egy játék stb. A lényeg, hogy olyan felület legyen, amiről majd könnyedén le tudod venni a rétegzett papírmasét.

 

Papírmasé készítése
Lépések

1.) Tépkedd kisebb-nagyobb darabokra az újságpapírokat. Nem kell szabályos darabokat tépkedned a papírból, minél többféle méretű fecnid lesz, annál könnyebben tudsz majd dolgozni.

papír

2.) Készítsd elő a formát, amire fel szeretnéd vinni majd a papírmasé formát. Krémezd be alaposan testápolóval, vagy egyéb krémmel, zsírral. Erre azért van szükség, hogy a folyamat végén majd lehetőleg könnyebb legyen lekönyörögni róla a kész formát.

3.) Egyesével mártogasd vízbe a papírdarabokat, majd kezdd el szintén egyesével rásimítani őket a felületre. Törekedj a lehető legjobban kipréselni alóla a levegőt, hogy nagyon sima felülete legyen. Rétegesen vidd fel a papírcafat darabkákat, ügyelj rá, hogy ezek jól fedjék egymást, ne látszódjon ki alóluk a felhasznált minta, a tálka, bögre stb.

tál rétegzése

4.) Ha felkerült az első réteg, kend be a felületet ragasztóval és vidd fel rá a második réteg papírt. Ha úgy szimpatikusabb, egy ecset segítségével, egyesével is bekenheted csirizzel a fecniket és úgy is elhelyezheted őket az előző rétegen.

5.) Ha kész a 2. réteg jöhet a 3. és így tovább. Minél masszívabbra tervezed a kész tárgyadat, annál több réteget kell majd létrehoznod. Egy álarchoz például elég lehet 8-10 réteg, egy tálkához azonban 15-18 rétegre lesz szükséged.

6.) Tedd félre száradni az alkotást egy teljes napra (a maradék csirizzel együtt, amit a hűtőben tárolhatsz praktikusan). Ha egy nap alatt nem szárad ki teljesen a papírmaséd, a sütővel kicsit felgyorsíthatod a folyamatot. Ehhez a sütőt kapcsold be a legalacsonyabb fokozatra, 3-4 percig melegítsd, majd kapcsold ki és tedd bele az alkotást. Így kicsit megsürgetheted a száradást, de ahhoz nem lesz elég, hogy a friss papírmasét teljesen kiszárítsd, így az egy napos pihentetésre azért mindenképp szükséged lesz előtte.

7.) Egy hegyes eszközzel, ollóval, késsel, vagy szike segítségével nyúlj be finoman a mintád (tálka, bögre stb.) és a papírmaséd közé, hogy meglazítsd közöttük a ragasztást, majd óvatosan próbáld meg eltávolítani a papírformát. Ha a legalsó réteg egy része rajta marad a formádon, ne ess kétségbe! Vagy ragassz bele utólag még egy réteget, vagy egyszerűen csak kezeld le a maradék csirizzel, ragasztóval.

8.) A minta belsejét kend át mégegyszer a ragasztóval, csirizzel. (Hiszen emlékszel, a legalsó réteg belső oldalát még nem érte ragasztó, csak a zsíros krém.)

9.) Ha szükségesnek látod, vágd körbe, igazítsd meg a formád széleit ollóval ha kell, majd kend körbe azt is a csirizzel, ragasztóval.

10.) Ezt követően tedd félre megint 1-2 napig száradni az alkotást, hogy maximálisan kiszáradhasson.

11.) Ha teljesen megszáradt a papírmaséd, kezelheted lakkal, hogy még tartósabb legyen, majd festheted kedvedre akrillal, egyéb festékekkel, ragaszthatsz rá különféle díszítőelemeket, ahogyan kedved tartja.


(A folyamat ábrázolásához a forrás innen származik.)

Papírmasé inspirációk

 

Tál papírmaséból

A papírmasé technikával a legegyszerűbben talán különböző tálak, tárolók készíthetők. Ezek azonban elkészíthetők egészen igényesen, elegánsan is.

papírmasé tál

papírmasé inspiráció

 

Papírmasé álarc

A papírmasé rendkívül kedvelt technika farsang közeledtével. Ha az arcot használod alapformának, varázslatos álarcokat készíthetsz belőle.

 

papírmasé álarc

Kibélelve, kreatívan

A rétegzős papírmasé technikához az alapot, amire felviszed majd a rétegeket, akár te magad, kreatívan is elkészítheted. Erre látsz példát ennél a papírból készült cica fekhelynél is.

cicaház papírmaséból

 

Lufiból kreatívan

Az alap formát éppenséggel egy lufi is adhatja. Ez esetben tetszőleges zárt, vagy félig zárt formákat alkothatsz.

papírmasé tök lufival

 

papírmasé lampion

 

Csak a képzelet szabhat határt!

 

Ha az alkotás alapját te magad készíted, csak a képzelet szabhat határt!
Az alapot, amire majd rétegezve felviszed a kemény vázat, készítheted papírból, üvegekből, wc-papírból, bármilyen könnyebb anyagból, amit először majd ragasztóval rögzítesz össze, majd felviszed rá a fent leírt módon a rétegzett fedőanyagot.

papírmasé állatka

 

papírmasé dísz