A só liszt gyurma minden felnőtt gyermekkori emlékeiben ott él. Az otthon olcsón, természetes összetevőkből előállított gyurma megannyi vidám percet ígér. Ideális óvodai kreatívkodáshoz, otthoni alkotásokhoz egyaránt. Alkalmat teremt, hogy a szülők minőségi időt töltsenek el gyermekeikkel, hódolva az alkotás örömének. Mindeközben pedig szuper ajándékok készíthetők belőle a szülőknek, nagyszülőknek, rokonoknak, barátoknak egyaránt. (Sőt mi több, nem csak a gyermekek számára nyújt remek szórakozást.) Cikkünkben megosztjuk veletek a tökéletes só-liszt gyurma receptjét, emellett só liszt gyurma ötletek is olvashatók cikkünkben. 🙂
A só liszt gyurma 5 perc alatt elkészíthető, otthoni, olcsó alapanyagokból!
De nem is rabolnánk tovább a szót, íme:
A só liszt gyurma recept
A só liszt gyurma hozzávalói:
- 20 dkg / vagy 2 bögre sima liszt
- 20 dkg / vagy 1 bögre apró szemű só
- 125 ml / vagy ¾ bögre csapvíz
- 1,5-2 evőkanál étolaj
A só liszt gyurma készítése
Vegyél elő egy műanyag tálat, majd keverd el benne a lisztet a sóval. Ezt követően add hozzá a vizet és az olajat. Kézzel alaposan gyúrd össze az összetevőket és kész is a só liszt gyurma. A nagyobb gyermekek akár önállóan is bekeverhetik maguknak a gyurmát, hiszen már ez a szakasz is szuper klassz és izgalmas lehet számukra. A kisebbek munkáját segítsék felnőtt kezek.
A gyurma a fenti lépések után szabadon formázható. Miután elkészültek belőle a kívánt formák, a napon, vagy a szobában 1-2 napig pihentesd, hogy szépen kiszáradjon.
Miután megkeményedett a gyurma kerámia-szerű anyagot kapsz. A kiszáradt, megkeményedett alkotás filctollal, temperafestékkel tetszőlegesen díszíthető, illetve ragasztóval igény, ízlés és fantázia szerint dekorálható.
Figyelmeztetés: ügyelj rá, hogy az alkotás során a gyerkőc ne kóstolgassa a gyurmát. Bár az természetes összetevőket tartalmaz, nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén hasfájást, esetenként hányást okozhat.
Tipp: A só-liszt gyurma felhasználásával a legnépszerűbbek a kéz- és lábnyomatok. Ehhez lapítsatok ki egy ökölnyi gömbnyi gyurmát. (Épp mintha tésztát nyújtanál, tegyél az asztalra, vagy deszkára egy kevés lisztet és sodrófával lapítsd ki a gyurmát nagyjából 1-másfél ujjnyi vastagságúra. Ezt követően nyomjátok rá a gyerkőc tenyerét vagy lábikóját a gyurma közepére, vágjátok tetszőleges mintájúra (szivecske, vagy kör) a kép széleit, fúrj rá fentre egy lyukat a felfüggesztéshez és tegyétek félre megszáradni. A kész alkotás kedves emlék lesz a szülők, nagyszülők, keresztszülők számára.
A gyurmázás rendkívülimód fejleszti a kreativitást, így érdemes az ebben rejlő lehetőségeket kihasználni. A só-liszt gyurma receptjének összetevői a háztartások többségében mindig jelen vannak, így bármikor könnyedén, néhány röpke perc alatt elkészíthető a gyurma. A só liszt gyurma olcsó alternatívát kínál a játszáshoz, alkotáshoz. A játék közben kitűnően fejlődik a gyerekek kreativitása és kézügyessége. A gyurmázás ideális például óvodás korban, az írástanulás előtti finommotoros mozgások fejlesztéséhez.
További só liszt gyurma ötletek, inspirációk nem csak gyerekeknek