Rögtön puha mézeskalács

1045

A karácsonyi készülődés egyik kihagyhatatlan eleme a mézeskalács. A megannyi karácsony előtti teendő mellett azonban sokszor nem tudunk rá időben sort keríteni. Időben? Igen. Ugyanis a mézeskalácsnak a hagyomány szerint pihennie kell néhány napot, mielőtt igazán finomra puhulna (ha egyáltalán megpuhul).

Többé nem kell emiatt aggódnod. Készítsd el ezt az azonnal puha mézeskalács receptet és az egész család hálás lesz érte. 🙂

Hozzávalók 40 darabhoz:

Tészta
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg méz
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tojássárgája
Máz
  • 30 dkg porcukor
  • 2 tojás fehérje
  • 1 csepp citromlé

 

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 50 perc, pihentetés: 1 óra, sütés: 10 perc

[thb_image image=”770″ img_size=”full”]

Elkészítés:

Vízgőz felett melegítsd össze a mézet, cukrot, vajat és fűszerkeveréket. Várd meg míg kihűl, majd keverd hozzá a tojásokat, a szódabikarbónával összekevert lisztet és ügyesen, alaposan dolgozd össze a masszát, míg a tészta össze nem áll. (Akkor hagyd csak abba, ha a tészta már nem túl ragacsos, hanem könnyedén leválik a kezedről!)

Ha ezzel megvagy, takard le a tésztát és egy órán át pihentesd a hűtőben.

A pihentetés után alaposan szórd meg a nyújtódeszkád liszttel, majd nyújtsd ki a tésztát körülbelül félcentis (félujjnyi) vastagságúra.

Ha ezzel megvagy, szaggasd ki a tésztát a legszebb karácsonyi formáiddal.

Béleld ki a tepsidet sütőpapírral és helyezd bele a formákat.

Ha már bent vannak a tepsiben, kend meg a felületüket tojássárgával.

Előmelegített tepsiben, 180 fokon, 8 percig süsd mézeskalácsokat.

(Nagyon fontos, hogy ne süsd tovább 8 percnél, különben kemény lesz és maximum csak a fát díszítheted vele!)

 

Díszítés:

A mézeskalács mázához verd keményre a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével. (Akkor jó, ha hiába fordítod fejjel lefelé a tálat, akkor sem folyik ki a hab.)

Töltsd a tojáshabot zacskóba, vágj rá kis lyukat, és díszítsd ki a figurákat.

Utolsó lépésként fotózd le a remekműveket és mutasd meg nekünk facebook-on! 😉