Őrület! Így manipulálnak téged az üzletekben!

752

2. Pszichológiai trükk a menüben

Így komponálják az éttermek a menüjüket:

  • Családias fotók: A család és a gyerekkor asszociációjával kellemes emlékeket idéznek. Amikor „Nagymama levesét” rendeljük, arra gondolunk, hogyan gondoskodott rólunk gyermekkorunkban.
  • Étvágygerjesztő leírásokkal aktiválják feltétlen reflexeinket. Ki tudna ellenállni egy „frissen sült, meleg kenyér ropogós héjának”? Kiváltképp ha ez Provence-ből származik.
  • Elhelyezés: A menü felső részét nézed meg először. Ezért az éttermek a legfinomabbnak tűnő és legdrágább ételeiket itt helyezik el.
  • Meleg színek. Ezekkel az árnyalatokkal könnyebben gerjesztenek étvágyat. Gondolj csak bele, ritkábban látsz hűvös, kék árnyalatú étlapot, mint narancssárgát, bordósat.
  • Trükközés az árakkal. Az éttermekben is nagyon jól tudják, hogy az ember nehezen válik meg pénzétől. Éppen ezért a számlán gyakran találkozunk nem várt költségekkel, mint például a felszolgálás költsége, vagy a plusz áfa. (Amikről esetleg úgy gondoltuk, hogy a menüben feltüntetett ár már tartalmazta őket.)